L’ASSOCIACIÓ

L’associació “Llavors d’ací, per a la promoció i la conservació de la biodiversitat agrària del País Valencià” va néixer per part d’un col·lectiu de gent que vam prendre consciència del perill que suposa que les produccions i mercats alimentaris siguen cada vegada més uniformes; ja no es troben varietats antigues, i les que hi ha s’estan morint abandonades en la prestatgeria d’algun armari. Ens vam adonar que els nostres majors estan desapareixent i amb ells part d’un coneixement incalculable. Cada dia que passa, pot ser definitiu per alguna varietat vegetal o raça animal, així com per a tota la saviesa popular arrelada a la nostra història.

Així doncs, l’associació es va crear amb la finalitat de treballar en la recerca, la conservació, la promoció i la recopilació de tota la informació relacionada amb les varietats tradicionals del País Valencià, per a que tornen a ocupar el lloc que les correspon en la vida dels nostres pobles… Treballar amb llavors tradicionals és una forma de potenciar la cultura popular i de promoure la diversitat agrària, les formes de cultiu tradicional i la revalorització d’allò local. A més a més, són molt adequades per a emprar-les en agricultura ecològica.

ELS OBJECTIUS PRINCIPALS DE L’ASSOCIACIÓ SÓN:

  • Conèixer, recuperar i conservar les varietats tradicionals agràries
  • Realitzar accions, projectes i programes de sensibilització per a promoure l’ús de les varietats tradicionals dins del marc de l’agricultura ecològica
  • Establir una xarxa d’intercanvi d’informació i materials entre agricultors i aficionats
  • Defensar la recuperació del coneixement agrari sobre els cultius i costums associats al camp
  • Reclamar el retorn del dret dels agricultors a decidir sobre els recursos genètics agrari