10a Fira de la Biodiversitat Cultivada del País Valencià

Cartell de la 10a Fira
Programa de la 10a Fira

INSCRIPCIÓ A LA FIRA (Les activitats son de lliure accés amb inscripció previa omplint aquest formulari)

POSA UNA PARADETA AL MERCAT DE LA FIRA (Si vols posar una parada al mercat, és necessari emplenar aquest formulari)

Programa de la 10ª Fira Valenciana de la Biodiversitat cultivada (descarrega´l en pdf ací)

Lloc: Muro d’Alcoi i Turballos
Dates: del 27 al 29 d’octubre 2023

Hi haurà
✨ Mercat agroecològic
✨ Xarrades
✨ Tallers pràctics
✨ Activitats infantils
✨ Exposicions
✨ Música i molt de comboi!

Divendres 27 d’octubre. Lloc: Casa de Ferro, Camino viejo de Setla 15, Muro d’Alcoi
18h30 Inauguració de la 10ª Fira Valenciana de la Biodiversitat Cultivada
19h00 Documental “Nugant Cordes” a carrec de M Fornes i J Arocas
20h00 Taula d’experiències agroecològiques per donar a conèixer la problemàtica actual del sistema agroalimentari. Presenta: MJ Payá (SEAE). Intervenen: J Eulalio (Vivir la Tierra), R Jover (Xafacols), V Azeñas (Terramón) i M Cabanes (La Zafra).
21h30 Sopar

Dissabte 28 d’octubre. Lloc: Casa de Ferro, Camino viejo de Setla 15, Muro d’Alcoi
09h30 Presentació de la 10ª Fira Valenciana de la Biodiversitat Cultivada. J Roselló (Llavors d’ací)
10h00 Manifest de Polítiques públiques en favor dels Horts escolars. M Fornes (CERAI), J Marzal (CERAI) i Lilian (Horts Pastenaga).
11h00 Descans
11h30 Mirades compartides de sobirania alimentària a El Salvador, Hondures, Haití i País Valencià. Presenta: C Cuenca (Solidaridad Internacional del País Valenciano). Intervenen: C Rivera (Asociación para el Desarrollo Económico y Social de Santa Marta -ADES- El Salvador), S Umanzor (Justicia Alimentaria Honduras) i A Peyen (Justicia Alimentaria Haití).
Taller “Biodiversitat que veiem i que no veiem dins d’un hort”. Toni El Bioleg (Biosoluciones Agró)
12h30 Diàlegs per a la defensa del territori i els béns comuns a Llatinoamèrica. Presenta: L Arteaga (Coordinadora per la Protecció de les Moles / Perifèries). Intervenen: A Rivera (Líder sindical, SINALTRAINAL – Colombia) i S López (Defensor del territorio, integrante del Consejo Comunitario Local de San Miguel, Chocó, Colombia).
Taller per a xiquet(e)s realitzat per Solidaridad Internacional del País Valenciano
14h00 Dinar. Bar Cabeza
16h00 JOC DEFENSORES: Agricultores, hippies menjaflors, “perroflautes”, jubilades, marginades i ecoguais unides per una causa: PROTEGIR EL TERRITORI. R Fernández (Coordinadora per la Protecció de les Moles)
17h30 Taula rodona: Macrorenovables i agricultura tradicional. Presenta: J Rodrigo (Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables). Intervenen: V Franco (Salvemos Godelleta), E McFarlane (Stop Plan Solar Vinalopó) i un/a representant/a de la Plataforma en defensa de la Vall d´Albaida.
Taller per a famílies: Planters amb material reciclat i plantació d’una varietat autòctona realitzat per Solidaridad Internacional del País Valenciano
19h30 Documental De Quijotes y semillas“. Col·loqui amb el director P Uriz i JM Latorre i MJ Barrenechea, membres de la xarxa Biblioteques de llavors i de la Red de Semillas de Aragón
21h30 Sopar. Lloc: Plaça el Matzem, Muro d’Alcoi
23h00 Concerts: Urbalia Rurana i Música pel clima. Lloc: Plaça el Matzem, Muro d’Alcoi

Diumenge 29 d’octubre. Lloc: Plaça Iglesia, Turballos
09h00 Mercat i fira d’associacions
10h00 Visita a l’almàssera de Turballos i Cata d’oli. P Ferrando (Almàssera de Millena)
Taller de producció, extracció i correcta conservació de les llavors. A Llopis (Llavors d’ací)
11h00 Concert de Jazz: Moisés Olcina Quartet
11h30 Intercanvi de llavors
Reunió de la Xarxa d’Entitats del País Valencià per la Diversitat Cultivada
14h00 Clausura de la Fira
14h30 Dinar


L’últim cap de setmana d’octubre, Muro d’Alcoi i Turballos aculliràn la 10a Fira de la Biodiversitat Cultivada del País Valencià. (vore roda de prensa)

Els propers 27, 28 i 29 d’octubre se celebrarà per 10a volta al País Valencià la Fira de la Biodiversitat Cultivada, un esdeveniment per reivindicar les varietats tradicionals del nostre territori i les llavors que han conservat els nostres llauradors i llauradores. Cada any s’alterna la ubicació de la fira entre les diferents províncies i enguany toca a Alacant, concretament a Muro d’Alcoi i a Turballos.
Llavors d’Ací és l’associació que va impulsar la celebració de la fira i any rere any ha vetlat per la seua continuïtat, sent la biodiversitat cultivada i les varietats tradicionals el seu eix principal. La Fira és un espai de trobada anual de totes les persones i entitats que treballen per conservar i promocionar les varietats i els coneixements agrícoles tradicionals, amenaçats pels models agrícoles intensius i el sistema agroalimentari capitalista.
Enguany la Fira de la Biodiversitat Cultivada es celebra sota el lema ESTIMANT I DEFENSANT EL TERRITORI. Amb aquest lema es vol reivindicar el territori com a resposta a les dificultats i amenaces que afecten la ruralia actual i a la seua biodiversitat cultivada, que sovint tenen la mateixa arrel.
Durant el cap de setmana hi podreu trobar diverses activitats per promocionar la importància de la preservació de la biodiversitat cultivada i les varietats tradicionals com a element clau en la dinamització del espais rurals; hi haurà tallers per a sensibilitzar i formar tant al públic adult com infantil, espais de debat per animar a la reflexió i la transformació i un mercat on donar a conéixer els projectes i les entitats relacionades amb la temàtica de la fira i fomentar-hi les interaccions i la creació de xarxa.

Activitats durant la fira:

Tasts, exposició e intercanvi de llavors de varietats locals

Al llarg de la fira podrem tastar i conèixer les principals varietats locals del territori, i la seua diversitat.

Mercat agroecològic i fira d’associacions

A la Fira podreu trobar moltes parades de productes agroecològics, sostenibles i locals, i stands d’associacions locals. Vols participar en el Mercat o en la Fira posant una parada? Si ets productor o productora agroecològica, tens una associació o projecte local i vols participar posant una parada a la Fira agroecològica i d’associacions, has d’omplir aquest formulari abans del 22 d’octubre 2023. Tota la informació i les inscripcions al següent enllaç: Anar al formulari

Activitats per a tota la família

Tallers, jocs tradicionals, música i activitats per a tota la família!!!

Xarrades, tallers i taules rodones

Estem preparant una programació molt diversa i amb molta informació sobre la biodiversitat, les varietats locals i el nostre territori.

Les activitats són de LLIURE ACCÉS però vos demanem omplir el formulari d’inscripció per a facilitar la logística de la Fira. Gràcies.

POSA UNA PARADETA AL MERCAT DE LA FIRA (Si vols posar una parada al mercat, és necessari emplenar aquest formulari)