PROJECTE FORMACIÓ: Llavors vives i lliures (Banc de Llavors d’Ací)

  • Contextualització situació actual: En l’actualitat la biodiversitat del planeta està amenaçada principalment per causes antròpiques. La pèrdua d’espècies i varietats tant animals com vegetals és un fet. Aquest context global al qual s’afigen les polítiques d’acaparament del germoplasma (patents, drets d’obtentors…) i el canvi climàtic; provoca que la biodiversitat cultivada, que ha anat transmetent-se de generació en generació, s’estiga perdent, s’estiga erosionant greument. El treball per a conservar el material genètic està en perill i és per això molt necessari.
  • Objecte de l’associació Llavors d’Ací: Recuperar i conservar la biodiversitat de les varietats agràries del País Valencià.
  • Objecte del projecte: Construir i consolidar un equip de treball professionalitzat de multiplicadores de les llavors per a poder tindre un Banc de Llavors de qualitat a l’associació i posar-ho a disposició del públic.

Projecte de formació permanent i acompanyament per a la professionalització de persones vinculades a l’associació que volen en formar part activa de les tasques de multiplicació i conservació de les llavors del Banc de llavors de Llavors d’Ací.

Busquem persones implicades que, segons les seues possibilitats, trien un o diversos perfils per a professionalitzar-se i contribuir a la millora de la qualitat del Banc de Llavors d’Ací.

Totes les persones inscrites hauran de cursar la FORMACIÓ GENERAL O PRIMER BLOC. Després depenent de les possibilitats de cadascuna, es podran inscriure a les sessions més adients, siguen una o totes, dividides per perfils professionals necessaris per a consolidar el Banc de Llavors.

A l’hora de la inscripció, heu de fixar-vos bé en els perfils professionals que es demanden, que corresponen a una o diverses sessions.

ONLINE: *properament us indicarem el model per a seguir la formació en línia.

PRIMER BLOC: Les llavors i els bancs de llavors

Primera sessió
  1. Conèixer les llavors
    • Parts
    • Vida de la llavor (envelliment, procés de germinació…)
    • Informació associada. No sols és genètica.
  2. El canvi climàtic i la necessitat de continuar amb la millora genètica
  3. Les exigències del mercat enfront de la necessitat de conservar la biodiversitat vegetal.
Segona sessió
  1. Els bancs de llavors
  2. El banc de llavors de “Llavors d’Ací”

SEGON BLOC: Gestió del banc de llavors

Tercera sessió
  1. Entrades de material
    • Prospeccions
    • Donacions
    • Emmagatzematge de materials
Quarta sessió
  1. Conservació de les varietats locals
    • Maneig d’entrades
    • Extracció de llavors
    • Condicionament de les llavors
    • Recepció
    • Magatzematge i manipulació de pots
    • Controls de qualitat
Cinquena sessió
  1. Eixides de material vegetal
    • Reserva mínima
  2. Multiplicació i caracterització
    • Col·laboradores
    • Manejos de cultiu
    • Recol·lecció
    • Caracterització
Sisena sessió
  1. Registres
  2. Bases de dades del banc de llavors

PERFIL 1: Treballs de prospecció. Tercera sessió
– S’inclouen treballs de recopilació d’informació sobre el territori assignat, principalment sobre les varietats locals cultivades.
– Recerca de persones que tinguen informació i/o llavors i es realitzaran entrevistes, després de la quals es podrà recollir llavors.

PERFIL 2: Quarta sessió
Treballs amb la col·lecció de llavors
– Entrades. (Donacions). Recepció de material genètic recollint tota la informació possible després d’una entrevista, una trobada no prevista o després de contactes realitzats en esdeveniments de l’associació. Es registrarà l’entrada seguint unes fitxes existents.
– Extracció i neteja de llavors. Es farà una selecció de les entrades i es realitzaran descartes si no compleixen requisits establits. Es guardarà el material ben identificat fins a realitzar l’extracció de la llavor i la seua neteja.

Controls de qualitat de la llavor
– Maneig dels pots a la nevera. Es revisarà l’estat del dessecant, possibles llavors podrides i s’organitzarà la nevera per a una fàcil localització de cada entrada.
– Proves de viabilitat. Es portaran a terme assajos de germinació sobre el material rebut abans que entre en la col·lecció, sobre el material emmagatzemat per a conéixer la qualitat de la llavor i abans de fer donacions de llavor.
– Propostes de multiplicació. Amb les dades de qualitat de la llavor i les necessitats de renovació, refresc o demandes es prendrà la decisió que varietats de la col·lecció han de multiplicar-se en camp eixe any

PERFIL 3: Treballs de multiplicació i caracterització. Cinquena sessió
Cultiu d’espècies de la col·lecció. Aquests treballs els pot fer el mateix agricultor o agricultora col·laboradora o altres persones voluntàries que estiguen disposades a fer seguiments dels cultius per a fer les anotacions i fotografies de caracterització, o per a seleccionar les plantes i assegurar una adequada recol·lecció si l’objectiu és recollir llavor.

PERFIL 3.1: Caracterització. Cinquena sessió
Posada en cultiu de les varietats assignades per a descriure-les correctament. S’anotaran durant el cultiu els caràcters indicats en fitxes que s’entregaran a cada persona col·laboradora. Requereix parcel·la i un cultiu adequat de les plantes entregades.

PERFIL 3.2: Producció de llavors. Cinquena sessió
Posada en cultiu de les varietats assignades amb l’objectiu de produir llavor per a proveir a la col·lecció de llavors i així augmentar la quantitat existent o per a refrescar el lot disponible. Requereix parcel·la i un cultiu adequat de les plantes entregades. Cal tindre en compte que la duració del cultiu amb aquest objectiu requereix que les plantes romanguen més temps sobre el terreny.

PERFIL 3.3: Eixides (intercanvis, préstec i donacions). Cinquena sessió
Es prepararà el material apte per a entregar a persones interessades ja siga en intercanvi, préstec o en trobades acordades amb ells. Es tindrà cura de previndre assolir les reserves mínimes i se n’encarregarà de fer les comunicacions pertinents amb les persones responsables de la producció (perfil 3.1) i de les entrades de material (perfil 1).

PERFIL 4: Registe i Base de dades del Banc de Llavors. Sisena sessió
Registre en base de dades. Tot el material que entre o isca de la col·lecció de llavor ha de registrar-se en una base de dades. S’indicarà qualsevol informació que puga resultar d’interés.

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE I PRIMERA REUNIÓ DE TREBALL DE L’EQUIP MOTOR
22 de setembre de 2024

Data: Dissabte 8 de març de 10h a 13h.
Durada: 3 hores
Lloc: La Serraleta. Nules.
Format: Presencial

Sisena sessió/ PERFIL 4:
Data: Divendres 21 de març de 18h a 20h.
Durada: 2 hores
Lloc: Jardí Botànic de la Universitat de València – Aula Seminari
Format: Presencial/on-line

ATENCIÓ: Aquesta programació podrà ser modificada, pel que l’equip docent informarà de la programació de continguts definitiva al principi de cada curs.

Per a inscriure’t a la formació, punxa al següent enllaç i completa el formulari.